Wij zijn Terpstra & Wessels de Echte Bakker, dé patisserie, chocolaterie en bakkerij van Gorssel, Deventer en omstreken.
Met ons vakbekwame team maken wij dagelijks op ambachtelijke wijze de lekkerste broden, banket en chocolade producten voor u. Sommige van onze recepten hebben hun oorsprong van nog voor 1888. Uiteraard zijn ze meegegroeid naar de eisen en wensen van nu, maar alleen waar nodig. Het "geheim van de bakker" is bij Terpstra & Wessels niet verloren gegaan.
In Gorssel heeft u vanuit de winkel, door de grote glazen deuren, direct zicht op ons chocoladeatelier en kijkt u rechtstreeks de bakkerij in. Op zaterdag, en vaak ook door de week, kunt u getuige zijn van hoe onze bonbons en chocolade met de hand worden gemaakt.
Geniet dagelijks van ons vers gebakken brood en droom weg met ons heerlijk gebak en onze bonbons. Alles uiteraard bereid met onze vaste ingrediënten: Ambacht, Zorg en Liefde.
Een jong enthousiast bedrijf De geschiedenis van Terpstra & Wessels, De Echte Bakker begint bij 2017 in Gorssel. In dat jaar neemt Anouk Terpstra de bedrijfsactiviteiten over van Bakkerij van Helvoort in Gorssel. Zij start hier in oktober haar eigen bedrijf onder de naam Bakkerij Terpstra.
Voordat Anouk met Bakkerij Terpstra is begonnen heeft zij een aantal jaren gewerkt als banketbakker en chocolatier bij diverse bakkers. Daarnaast heeft zij verschillende opleidingen en trainingen gevolgd bij enkele van de beste nationale en internationale patissiers en chocolatiers. Anouk neemt deel aan de coördinatie van de bakkerijopleiding in Almelo en is hier ook als examinator betrokken. In 2017 kwam haar droom uit en kreeg zij de mogelijkheid om de bakkerij in Gorssel over te nemen. Het klikte goed met het bestaande team, dus ook zij gingen vol enthousiasme mee in het avontuur.
Daarnaast moest Bakkerij Terpstra direct een eigen gezicht krijgen. Hiervoor werd een eigen stijl in verpakkingsmaterialen ontwikkeld en het assortiment uitgebreid. Een verbouwing leidde tot een nieuw strak en fris interieur en in oktober 2017 opende Bakkerij Terpstra haar deuren.
Na een aantal woelige jaren is in 2023 Bakkerij Terpstra niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Gorssel. De corona- en energiecrisis zijn voor iedereen lastige tijden geweest, ook voor de bakkerij. Dankzij onze mooie producten, het harde werk en de geweldige inzet van al onze medewerkers en natuurlijk het vertrouwen van onze trouwe klanten, die de kwaliteit van onze bakkerij zijn blijven waarderen, blijft Bakkerij Terpstra groeien in deze tijden. Om zowel de groei te ondersteunen als het energieverbruik te verlagen is er in de afgelopen jaren geïnvesteerd in diverse nieuwe en gebruikte machines en productiefaciliteiten zoals een grote zuinigere en goed geïsoleerde koel/vriescel. Eind 2023 worden de 2 bestaande ovens vervangen door 3 nieuwe exemplaren met een gunstiger energieverbruik. Daarnaast geeft dit ons de productiemogelijkheden die nodig zijn voor het volgende avontuur...
Uitbreiding naar Deventer Begin 2023 komt Anouk in gesprek met Henk en Bea Wessels, de eigenaren van Wessels, De Echte Bakker uit Deventer. Zij naderen hun pensioenleeftijd en er is geen bedrijfsopvolging. Wessels is al jaren een begrip in de regio om z'n brood. Bakkerij Terpstra heeft inmiddels een zeer goede reputatie opgebouwd met banket en chocolade. Het brood was goed en lekker, maar nog niet helemaal op het top-niveau waar we het graag zouden willen hebben. Terpstra en Wessels zou een ideale combinatie vormen. Ondanks dat dit in het economische klimaat van 2023 een grote en moeilijke stap is, gaat Anouk het avontuur aan om de bedrijfsvoering van beide winkels van Wessels in Deventer over te nemen. Ze is er van overtuigd dat de combinatie van de twee bedrijven samen 1 bloeiend bakkersbedrijf kunnen vormen. Groot genoeg om klaar te zijn voor de toekomst, klein genoeg om de persoonlijke aandacht en service te blijven leveren. Om de kracht, historie en waarde van de twee oorspronkelijke bedrijven te benadrukken wordt gekozen om vanaf 1 januari 2024 onder de naam Terpstra & Wessels, De Echte Bakker door te gaan.
In de toekomst zal de uitstraling van de drie winkels van Terpstra & Wessels, De Echte Bakker meer en meer gelijkgetrokken worden. Gorssel moet nog het "De Echte Bakker" jasje krijgen. In de Deventer filialen zal wat meer ruimte voor banket en chocolade komen en zal ook de naamgeving worden vernieuwd. Ook wordt er op dit moment hard gewerkt om de bakkerij in het filiaal van de Spoorstraat zover te krijgen dat deze bruikbaar wordt als volwaardige banketbakkerij.
Onze locaties en hun rijke historie Gorssel Het hoofdfiliaal van Terpstra & Wessels, De Echte Bakker is gevestigd in het in 1936 gebouwde voormalige postkantoor van Gorssel. Ondanks dat het oorspronkelijk een postkantoor was kent het pand een lange bakkerstraditie. Sinds de jaren 60 was hier “Bakkerij Wesseldijk” gevestigd. In 1979 is dit bedrijf gekocht door Gerrit en Gerrie van Helvoort en heeft er 38 jaar “Bakkerij van Helvoort” op de gevel gestaan. In 2017 heeft Anouk Terpstra de bedrijfsactiviteiten overgenomen draait het onder de naam Bakkerij Terpstra op volle kracht.
Spoorstraat Al sinds 1895 jaar is er op deze locatie een bakkerij gevestigd. Maar de geschiedenis gaat nog verder terug. In 1888 neemt Gerhard Wessels de toenmalige "Bakkerij Beusekamp" aan de Zandpoort over. In 1895 verhuist het bedrijf naar de Boxbergerweg/hoek Spoorstraat waar Terpstra & Wessels, De Echte Bakker nu nog te vinden is. In 1925 neemt zoon Henk det roer over. In de tweede wereldoorlog heeft het pand zwaar te leiden, maar na de oorlog wordt het weer opgeknapt. Later, in 1950, neemt de derde generatie Wessels (wederom een Gerhard) het bedrijf over. Hij hechte toen al groot belang aan kwaliteit en ambacht en Wessels treedt in 1970 al heel vroeg toe tot het (in 1967 opgerichte) Echte Bakkersgilde. In 1988 nemen Henk en Bea Wessels het bedrijf over. Zij zorgen er voor dat Wessels op broodgebied uitgroeit tot een begrip in de regio. In 2020 versterken zij hun positie door uit te breiden met een filiaal aan de Constantijn Huygensstraat. Tijden veranderen en bedrijfsoverdracht van ouder op kind is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. In 2023 nemen Henk en Bea contact op met Anouk Terpstra, zij hadden gezien hoe zij naam had gemaakt met in haar bakkerij het nabije Gorssel. Ze vertrouwden erop dat zij de lange traditie zou kunnen voortzetten en in 2024 gaat Wessels op in Terpstra & Wessel, De Echte Bakker.
Constantijn Huygensstraat De geschiedenis van onze winkel begint voor zover wij weten in 1982, wanneer Francis Maatman een eigen bakkerij begint in het winkelcentrum aan de Constantijn Huygensstraat, maar ook deze geschiedenis is ouder. Francis stamt uit een oud Deventer bakkersgeslacht. Bakkerij Maatman is omstreeks 1898 opgericht door Jan Maatman en was gevestigd aan de Vispoort, hoek Nieuwe Markt in Deventer. De voornaamste producten waren beschuit en er werd brood gebakken in een oven gestookt op takkenbossen. In 1944 is deze bakkerij verloren gegaan bij een bombardement. Na de oorlog ging zoon Hein verder op Oude Bathmenseweg 22. In 1969 nemen Arie en Jan Maatman het over van hun vader. In 1973 begint Francis bij zijn vader Arie in de zaak en in 1982 opent hij met z'n vrouw Jose de bakkerij aan de Constantijn Huygensstraat 13. Bakkerij Maatman was een traditionele Warme Bakker. Er wordt dagelijks vers brood gebakken en ook veel banket gemaakt. In 2020 is er geen opvolging en gaan de winkel en de recepten over naar een andere bakker in de buurt; Wessels, De Echte Bakker aan de Spoorstraat. Hiermee gaat ook deze winkel in 2024 op in Terpstra & Wessels, De Echte Bakker. Hierdoor zal er ook in de toekomst er vers ambachtelijk brood verkocht blijven worden aan de Constantijn Huygensstraat. Ook is er na 4 jaar ook weer een echt uitgebreid gebakassortiment beschikbaar.
Een mooi bedrijf run je natuurlijk niet alleen. Gelukkig heeft Terpstra & Wessels een geweldig team dat u voorziet van onze heerlijke producten.
In de winkel staan voor u klaar: Anita, Carin, Eline, Ellen, Erika, Ina, Ingrid, Jeanette, Mariëlle, Marijke, Petra, Sandra en Yvette. Onze broodbakkers zijn: Anouk, Jeffry, Bram, Quinten, Ramondo, en Lieke Ons banket wordt gemaakt door: Anouk, Quinty, Marlies en Jiska.
En onze hulptroepen bestaan uit: Michiel, Wilfred, Fahri, Bianca, Rina, Yanaika, Fiena, Elin, Anna, Caren, Faye, Thura, Kasper, Joshua, Susan, Hidde, Romero, Loïs, Ciara, Riemer en Jurre.
Wij helpen u graag en staan altijd voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u van een (h)eerlijk advies te voorzien!